reclame voor de collectebus

Om een beetje in de people-sfeer te blijven: een tijdje terug kwam Duval Guillaume met het initiatief “A Blind Call”. Het principe was eenvoudig. Je zet “A Blind Call” met het bijhorende nummer in de telefoonlijst van je gsm, en de kans is heel groot dat het op de eerste plaats in de lijst komt te staan (door de beginsletters A B.. uiteraard). Telkens je je toetsenbord vergeet te vergrendelen en je per ongeluk belt naar de eerste nummer in je telefoonlijst (broekzakbellen heet dat dan tegenwoordig), zal het toestel bellen naar “A Blind Call”. Na 30 seconden wordt de lijn verbroken zodat het je maximum 0,75 euro kost. Die 75 eurocent gaat dan naar de Brailleliga.

Dit initiatief werd heel goed ontvangen in de reclamewereld en veel bloggers schreven er dan ook iets over op hun webstek. Persoonlijk vond ik het wel goed gevonden, maar ik was er toch ook niet helemaal wild van. Waarom? Ten eerste omdat alle recente toestelen ‘automatische toetsenbord-vergendeling’ hebben, waardoor je niet meer kan broekzakbellen. Ten tweede omdat diegene die geen ‘automatische toetsenbord-vergrendeling’ ondertussen wel de reflex hebben aangeleerd om hun toestenbord zelf te vergrendelen wanneer ze hun toestel wegsteken. Ten derde moet je er ook nog rekening mee houden dat de mensen die geen recent toestel hebben, vaak niet erg geïnteresseerd zijn in mobiel bellen en enkel een gsm hebben omdat het hoort (en om hun partner te bellen). De mensen die niet geïnteresseerd zijn in hun gsm weten dan vaak ook niet eens hoe ze een nummer in hun telefoonlijst moeten opslaan. Diegene die het wél weten, moeten dan ook nog toevallig de campagne kennen én zodanig smaken dat ze overtuigd zijn om de moeite te doen om het nummer op te slaan. Ik vraag me af of deze campagne dan ook erg effectief is, want je mag niet vergeten dat er ook kosten aan verbonden zijn voor de initiatiefnemer.

Wat ik wél enorm goed vindt aan de campagne is de sterke naam. “A Blind Call” is op 3 vlakken een sterke naam. ‘Blind’ houdt verband met het aangeknoopte goede doel, nl. de Brailleliga. A blind call is exact wat er zich voordoet als je belt in je broekzak, je belt blind. En het derde vlak: “A Blind Call” is alfabetisch gezien een goede naam die normaal gezien op de eerste plaats in je digitale telefoonboek komt te staan. De naam van het initiatief kan dus zo in de telefoonlijst blijven staan, in plaats van dat er opgeroepen wordt om bijvoorbeeld “AAA” erin te zetten.

De reden dat ik dit bovenhaal is dat ik gisteren een initiatief tegenkwam me aan “A Blind Call” deed denken. Bovendien blijkt het initiatief waar ik nu overspreek wél effectief te zijn. Het principe is even simpel en even goed gevonden.

In allerlei winkels waar een collectebus staat voor het goede doel in kwestie, namelijk Domund dat hongersnood wilt tegengaan, wordt bij elke aankoop een ‘Boomerang’-kaartje gegeven. Op dit kaartje zit een scratch-off laag. Deze scratch-off laag verwijder je bijna altijd met een geldstuk, of in dit geval, je wisselgeld. Het kaartje maakt je attent op de collectebus en op het goede doel. Nu je attent bent gemaakt en je dan toch een geldstuk in je handen hebt (omdat je net de scratch-off hebt verwijderd) zal je sneller geneigd zijn dat geldstuk in de collectebus te steken dan anders.

donationa.jpg

mccann-domund-postcard3.jpg

donationc.jpg

mccann-domund-postcard2.jpg

De kopregel is ook erg gepast. Ik vertaal het even vrij: een geldstuk kan het verschil maken. Dat is een toepasselijke kopregel omdat je zelf op het kaartje het verschil maakt tussen het origineel en het resultaat met je geldstuk. Kortom: een leuk bedachte campagne en op het internet las ik tijdens wat speurwerk ook dat deze campagne de meest succesvolle ooit bleek te zijn voor Domund. Kudos!

(Gezien op: http://zero-zed.blogspot.com/)

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: