Studio 100 neemt over

Gisteren hing er een geheimzinnig sfeertje op het werk. Op de gezichten van de hogere pieten kon je aflezen dat ze iets wisten wat nog niemand anders mocht weten. Als je dan nog toevallig te weten komt dat er de dag nadien om 9u ’s ochtend een meeting zal plaatsvinden voor al het personeel van beide Belgische filialen én het Nederlandse en Duitse filiaal (maar dat de uitnodiging daarvoor bewust pas een half uurtje voor het einde van de kantooruren verstuurd zal worden om alle perslekken te vermijden) met aansluitend een grote persoconferentie dan weet je het zeker: Er is nieuws en het is groot nieuws. En om 16u30 kwam die uitnodiging dan ook.

Later op de avond, of zeg maar veel later op de avond, zat ik aan tafel naast de CEO van Studio 100 International / Studio 100 Media en kwam ik zo al te weten dat Hans Bourlon de gelegeerd bestuurder van de overkoepelende Studio 100 Group op de middag naar Munchen was afgereisd. Nog wat later mondde het uit in een soort (welliswaar) discrete verslaggeving. Om kwart voor elf kwam het eerste berichtje van Hans binnen: “ik zit al 4,5u met de notaris aan tafel, nog 1,5 uur te gaan”. Maar uiteindelijk werd het geen 1,5u want omstreeks 23u30 kwam er nog een berichtje binnen van Hans: “Het is getekend!!”. Alleen wisten we nog niet wàt er nu net getekend was, dat was slechts door 2 mensen aan de tafel geweten. En die 2 mensen hadden er natuurlijk plezier in dat zij het wisten en de rest niet. Afwachten tot de personeelsmeeting dus. Ondertussen wist ik ook al dat er na de meeting een grote persconferentie zou plaatsvinden. En dat gebeurd niet vaak, meestal worden er enkel persberichten verstuurd.

Vanmorgen 9u, te Schelle, werd het nieuws dan uit de doeken gedaan: Studio 100 heeft de Duitse mediagroep EM.Entertainment overgenomen. En dat voor 41 miljoen Europese duiten. Sinds enkele maanden deed Studio 100 Media al zaken met EM.Entertainment en nu werd dus beslist die groep over te nemen.

EM.Entertainment is één van de grootste mediabedrijven in het kindersegment van Europa en de grootste Duitser uit dat rijtje. 1/4e van alle kinderprogramma’s van de Duitstalige TV-markt zijn van EM.Entertainment en als je weet dat de deze markt de 3e grootste wereldwijd is dan weet je dat het om veel uurtjes televisie gaat. EM bezit een gigantische portfolio aan kinderprogramma’s en bezit heel veel evergreens die in Duitsland nog steeds waanzinnig populair zijn. Evergreens zoals Maja de bij, Pippi Langkous, Flipper, Lassie, Heidi, NIls Holgersson, Black Beauty, Wickie de viking om er maar enkele te noemen. Maar niet alleen klassiekers, ook recente successen zoals Tabaluga en reeksen die nog in productie zijn. Om de grootte van de portfolio aan te tonen citeer ik even Patrick Elmendorff de Duitse Managing Director van ons filiaal in Munchen, die tijdens zijn presentatie een slide toonde met daarop een rooster met de logo’s van 9 televisie programma’s en zei: “And finally my favorite slide! Yesterday Studio 100 owned 9 television shows that are currently on air in over 40 countries. From today on we own 286 shows that are aired in 153 countries.” Een klik op de knop en het rooster werd in sneltempo aangevuld met de 277 logo’s van de vers vergaarde programma’s.

Maar dat is niet alles. De EM.Entertainment groep bevat ook nog enkele internationale dochterbedrijven, participaties en output deals, die dus ook door Studio 100 werden overgenomen.

Eén van die dochters is Junior TV, een televisie-zender voor kinderen. Meer bepaald een betaalzender met 1,65 miljoen abonnees die maandelijks een bijdrage leveren voor dat abonnement. Studio 100 bezit dus voor het eerst ook een eigen tv-zender.

Een andere dochter is Flying Bark Productions, het grootste Australische animatie-productiehuis. Flying Bark heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in 3D en werkt nu aan enkele grote projecten zoals Zigby (een soort van Dora meets Bumba in 3D met een hoog knuffel-gehalte), Enyo (een programma dat grafisch absolute wereldtop is), Zeke’s Pad (wat me wat doet denken aan een mix tussen Rocket power en Jimmy Neutron) en Master Raindrop (een programma in japanse cartoon stijl over japanse mythen).

Dochterbedrijf Wavery is dan weer het grootste onafhankelijke Licentie-bureau van de Benelux. Naast de representatie en de exploitatie van de EM.Entertainment-catalogus, beheert Wavery ook de rechten in de Benelux van tal van andere bekende klassieke figuren als Felix de kat, Snoopy, Popeye, Betty Boop, Digimon, Hagar De Verschrikkelijke, en nog vele andere. Wavery adviseert, organiseert en begeleidt ook elke vorm van merchandising in Benelux rond deze karakters.

De belangrijkste Output Deal is die met de Duitse openbare zender ZDF en KiKa (de Duitse versie van Ketnet zeg maar). In opdracht van ZDF zal Studio 100 vier programma’s produceren en ook andere programma’s uit de catalogus zullen dagelijks via ZDF in Duitsland free to air worden uitgezonden. Kidszender KiKa is op kindvriendelijke uren de marktleider van de Duitse TV.

De participatie in andere bedrijven tenslotte betreft een aandeel van 22,5% in Kabillion en 33,3% in Planeta Junior.

Kabillion is een Video-on-demand platform (VOD) uit de Verenigde Staten dat in 2007 werd opgericht. Buiten programma’s uit de EM portfolio biedt het ook andere top cartoons aan zoals Spider-man, Transformers en GI Joe. Nog geen jaar oud en het bedrijf heeft al maandelijks 750.000 bestellingen en meer dan een miljoen bezoekers op de website elke maand. Dat zijn cijfers waar je mee naar buiten kan komen als beginnend bedrijf.

Planeta Junior is een joint venture van Grupo Planeta, één van de grootste Spaanse mediabedrijven, en De Agostini, een grote Italiaanse mediagroep. De core business van dit bedrijf is distributie van crossmediale rechten in Spanje, Portugal en Italië.

Met de acquisitie van deze groep heeft Studio 100 alle middelen binnengehaald om internationaal door te breken. Het strategisch belang van deze overname is van onschatbare waarde en valt op te splitsen in 3 peilers.

1) Een stevige voet aan grond in Duitsland

Het business model van Studio 100 Benelux uitwerken op de beste series van de vers vergaarde portfolio is de doelstelling. Concreet wil dat zeggen: karakters bekend en populair maken via TV en die karakters dan uitbouwen tot crossmedials: Audio, DVD, boeken, theater, musicals, games, web, radio, merchandising, licenties en zelfs pretparken! Sommige onderdelen zoals theater, musicals en pretparken zullen niet voor de eerste maanden. Andere onderdelen dan weer wel: audio, dvd, merchandising, licenties,..

2) Vernieuwde aanpak in de Benelux

Enkele klassieke programma’s uit de nieuwe portfolio zullen een digitale opfrisbeurt krijgen en bij ons op tv komen. Ook met het doel deze karakters te vermarkten in merchandising, audio, dvd en zelfs in de plopsa pretparken en de theater shows.

3) Een grote stap op gebied van internationale distributie

En die internationale distributie is dan het einddoel: wereldwijd de gehele portfolio van Studio 100 aanbieden. Met deze acquisitie is een heel belangrijke stap gezet. Tot gisteren speelden er programma’s van Studio 100 in een kleine 50-tal landen, nu dus al in 153. Wereldwijde connecties, veel knowhow en veel programma’s om aan te bieden werden vergaard in deze overname.

Het worden drukke tijden voor Studio 100 want ook voor er sprake was van deze overname stonden er al grootste plannen op de agenda voor de komende maanden:

Amika: een nieuwe serie die in het najaar op ketnet zal te zien zijn. De verwachtingen zijn hoog.
Big & Small: een co-productie met BBC, waarvan de verwachtingen nog veel hoger zijn.
Daens de musical: wat voor Studio 100 de grootste musical tot heden moet worden.
– Opening van Plopsaland in Nederland: een groot pretpark naast Center Parcs in Coevorden, waar alle bezoekers van Center Parcs toegang tot krijgen. Succes gegarandeerd
Verbreding van het doelpubliek van de Belgische Plopsa-parken: Forse investeringen in attracties die ook oudere jongeren moeten aantrekken.
Film van huidige kas-successen Het Huis Anubis (laatste draai dagen nu) en Mega Mindy (opnames beginnen dit najaar). Verder een nieuwe Piet Piraat film (opnames lopen nu in Londerzeel) en een een digitale remastering van de allereerste Plopfilm.
– Theater/musical plannen voor Anubis en voor Mega Mindy
– Verdere uitbouw Wir3, de meidengroep die nu pas echt doorbreekt in de Duitstalige landen van Europa. Ook op vlak van merchandising.
– De “Dalton Sisters” en “Kobe” werden gecontracteerd voor TV, audio en live optredens. In latere fases misschien ook merchandising.
– Verdere vermarkting van de benelux portfolio. Niet enkel de tv rechten maar ook merchandising en boeken.
– …

Ter afsluiting van deze vééél te lange post een afbeelding die u morgen wellicht in enkele kranten zult vinden:

Advertenties

Tags: , , , , , , , , , , ,

2 Reacties to “Studio 100 neemt over”

  1. janso Says:

    zou er buiten mij nog ne gek zijn die dit helemaal gelezen heeft?

  2. Yannick Says:

    de kans is klein, maar wie weet.. :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: