Goodbye 2008

Het jaar zit er over enkele uurtjes op; tijd dus voor een klein overzichtje. Dit zijn de dingen die ik ga onthouden van 2008:

De financiële crisis
Economisch gezien was 2008 een rampjaar; de laatste maanden was negatieve berichtgeving over de financiële toestand van grote bedrijven niet weg te denken uit het journaal. Bijna elk journaal op nieuw: “Honderden mensen verliezen hun job bij Bedrijf A”, “Bedrijf B vraagt miljarden aan de regering om te kunnen overleven”, “Waarde van aandelen Bedrijf C weer 30% gedaald”. De grote media aandacht heeft maar alleen bijgedragen tot de neerwaartse spiraal: een gezonde persoon die niets anders hoort dan het woord ziekte gaat na verloop van tijd twijfelen over zijn eigen gezondheid. Ook de berichtgeving en speculaties over een daling in waarde van aandelen hadden allesbehalve een positieve invloed op de aandelen. Door de crisissfeer beginnen gezonde bedrijven voorzorgsmaatregelen en besparingen door te voeren, wat niet alleen zorgt voor meer werkloosheid en een dus een dalende koopkracht maar die ook een negatieve invloed hebben op de omzetcijfers van de bedrijven waar ze mee samenwerken, die dan ook weer moeten gaan besparen waardoor de economie wereldwijd in de problemen komt. Hier en daar zijn er zelfs bedrijven die de crisissfeer misbruiken om mensen op straat te zetten wanneer dat niet nodig is, om meer winst te kunnen opstrijken. Ook voor 2009 ziet het er wat mij betreft momenteel nog niet goed uit.

Yes we can!
Jammer genoeg kan er niemand ontkennen dat politiek in de VS wereldwijd invloed heeft. Dat, met Barack Obama, in 2008 de eerste zwarte US President ooit verkozen is, is heel gedenkwaardig. Maar ook hoe hij er in geslaagd is vond ik zeer memorabel. Het woord Change stond centraal in zijn campagne en die gehele campagne was ook een heuse change ten opzichte van alle andere presidentscampagnes. Obama lokte ontzettend veel jongeren naar de stembus door campagne te voeren door middel van allerlei nieuwe media: Facebook, iPhone applicaties, YouTube, Twitter, Game-advertising,.. Celebrity endorsement gaat al langer dan vandaag mee in presidentscampagnes in de VS, maar de endorsement die Obama kreeg was ongezien. Een van de meest belangrijke wapenfeiten op dit vlak was de e-endorsement van Will. I.AM die op YouTube 15 miljoen hits bijeensprokkelde, kopieën niet meegerekend. De verkiezing van Obama was slechts het 4e nieuwsfeit ooit dat een lettergrootte van 96pt kreeg op de voorpagina van de belangrijkste krant van de Vereningde Staten The New York Times. De drie voorgangers bewijzen hoe huge dit is: de maanlanding, de aftrede van president Nixon, de 9/11 aanslagen.

Beijing Olympics
In 2008 toonde de Chinezen met de organisatie van de Olympische Spelen dat China kan uitgroeien tot de belangrijkste grootmacht ter wereld. De urenlange openingsceremonie was in feite meer een campagne voor China dan voor de Spelen, ongezien. Ik zou niet graag in de organisatie zitten van de volgende Olympische Spelen te Londen; Peking evenaren wordt moeilijk, Peking overtreffen onmogelijk, me dunkt.

Facebook
Facebook was al hip in 2007, maar brak pas echt door bij het grote publiek in 2008. Mensen zonder Facebook-profiel werden bijna even uitzonderlijk als mensen zonder GSM of zonder TV. Vage kennissen en mensen die je al 10 jaar niet meer gesproken had werden plots (weer) “vrienden”. De laatste weken werd Facebook-bashing dan weer populair bij de mensen zonder Facebook-profiel: de negatieve aspecten van Facebook kwamen veel meer in de media dan de positieve aspecten: er werd teveel gesurft tijdens de uren, te weinig privacy, nep-profielen, sollicitanten werden gescreend op hun Facebook-profiel. Waarbij ik dan de bedenking maakte dat als je er zelf voor zorgt dat je goed overkomt op dat profiel die screening heel sterk in je eigen voordeel kan werken. In het laatste kwartaal van 2008 werd er ook al massaal ge-defriend oftewel je vriendenlijst opkuisen zodat enkel echte vrienden jou profiel kunnen bekijken. Een half jaar geleden werd iedereen zomaar toegevoegd, hoe meer vrienden hoe beter, van de keuze zijn inmiddels al heel wat mensen afgestapt. De defriending trend zal zich ongetwijfeld ook in 2009 voortzetten.

Mobile
De iPhone is al sinds 2007 op de markt en zelf heb ik mijn iPhone al sinds de zomer van 2007. Net zoals bij Facebook kwam in Europa de grote doorbraak van de iPhone pas in 2008, in eigen land vooral ook omdat hij niet eerder beschikbaar was op de binnenlandse markt. 2008 was ook het jaar dat Apple een officiële SDK (Software Development Kit) uitbracht voor de iPhone, waarmee programmeurs nu ook legaal iPhone software konden maken en aanbieden. De iPhone Application Store, kortweg App store, werd een geheide hit: 400 miljoen downloads and counting! Zelfs Microsoft moest plooien en begon iPhone software te ontwerpen voor zijn grootste concurrent Apple. Mobiele concullega Blackberry bestaat al veel langer, maar als je voor 2008 op straat aan 10 mensen had aangesproken met de vraag wat een Blackberry is denk ik dat er minstens 9 niet correct op had kunnen antwoorden. Anno 2008 is de Blackberry ingeburgerd in het zakenleven; managers of politiekers met een Blackberry in de hand het is een bekend zicht geworden. In het laatste kwartaal van 2008 werd de Android G1 voorgesteld, de iPhone tegenhanger van Google. Ook voor de Android komt er een App store, met de ondersteuning van internet mogul Google lijkt me dit ook een hit te gaan worden. Daarom denk ik ook dat in 2009 de Android G1 het eerste toestel gaat zijn dat de iPhone echt het vuur aan de schenen gaat kunnen leggen. Beste Steve Jobs, ik heb een tijdje geleden mijn tips al gegeven hoe je zonder nieuwe hardware de concurrentie een stapje voor kan blijven.

Film
Ik ben een grote filmfanaat, daarom neem ik dit deeltje graag op in mijn jaaroverzicht. In 2008 kwamen er toch enkele titels uit waar ik al een heel tijdje naar uitkeek en vooral naar The Dark Knight. In de nieuwste Batman film speelde Heath Ledger in zijn allerlaatste rol met veel verve The Joker. Hoe morbide het ook mag klinken maar de dood van Ledger was de grootste campagne voor de film. Ik ben er ook zeker van dat Ledger minder opgehemeld had geweest voor zijn Joker als hij nog bij ons had geweest, maar dat neemt niet weg dat hij zijn rol echt fantastisch speelde en dat dat eigenlijk de film grotendeels draagt. Ook naar Quantum of Solace keek ik erg uit. De James Bond marketing machine draaide weer op volle toeren, de product placement geruchten werden niet alleen op mijn eigenste blog besproken maar ook op talloze andere blogs. In films zie je vaak verzonnen technologische snufjes, niet zo in deze Bond film: de straffe Surface technologie van in de film is gewoon een echt bestaand Microsoft product waar we in 2009 en 2010 nog van gaan horen. De film zelf vond ik niet het niveau halen van zijn voorganger Casino Royale. Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, daar keek ik zo mogelijk nog harder naar uit. Deze film begon voor mij veelbelovend, als een echte Indiana Jones film, maar het laatste half uur was zo over the top dat het bijna niet meer te genieten was. Jammer! Aan de box office behaalde Indiana Jones 4 toch een derde stek na het verrassende Iron Man en The Dark Knight. The Dark Knight scoorde zelfs zo goed dat hij in 2009 vermoedelijk tot de Billionaire Boys Club zal toetreden, het selecte clubje van films dat 1 miljard dollar in het laatje bracht. Momenteel heeft die club slechts 3 leden: Titanic, Lord of the Rings: Return of the King en Pirates of the Carribean: Dead Man’s Chest. Een andere film van dit jaar die ik zal onthouden is Burn After Reading, de nieuwste van de Coen brothers waarin Brad Pitt en George Clooney zich met plezier van hun belachelijkste kant laten zijn.

In België kwam er dit jaar een nieuw landmark in het Vlaamse filmlandschap: Loft. De film kon tot hiertoe al 850.000 kijklustigen naar de zalen lokken waarmee de film op de 3e plaats van best bekeken Vlaamse films terecht komt. Ook mijn werkgever bracht een zeer succesvolle film uit in 2008: Het Huis Anubis: Het Pad der 7 Zonden (met meer dan 700.000 kijkers in de bioscoop). Om nog even bij mijn werkgever te blijven 2008 was voor ons ook het jaar van musical Daens, een fantastische productie waar we al zeg ik het zelf met recht en reden trots op mogen zijn. Ook het publiek kon deze musical zeer smaken, na meer dan 100 voorstellingen zit de zaal nog steeds tot de nok gevuld. Logischerwijs werd de musical dan ook verlengd tot eind januari 2009. Wie de musical nog wil meepikken: wacht niet te lang want in februari 2009 valt het doek onherroepelijk, ongeacht de ticketverkoop wegens onbeschikbaarheid van de locatie vanaf dan. Verhuizen naar een andere locatie is geen optie, gezien de toneelzaal en podium vanaf nul werden opgebouwd voor de musical. Verder betekende 2008 voor Studio 100 een énorme stap voorwaarts in de internationale expansie van het bedrijf. In 2007 werd er al een vestiging geopend in Hilversum, in 2008 werden er ook in Munchen, Parijs en zelfs Sydney Studio 100 kantoren neergezet. Door de overname van EM.entertainment werd Studio 100 een van de grootste spelers op een van de grootse Europese markten (Duitsland) en kreeg Studio 100 ook een voet tussen de deur in de Italiaanse, Spaanse en Amerikaanse markt. Tv-programma Bumba werd in 40 verkocht programma’s zoals Mega Mindy en Piet Piraat werden zelfs tot in Nigeria verspreid. In samenwerking met de BBC ging in 2008 ook de Britse markt voor de bijl. Algemeen wordt verwacht dat Studio 100 in 2009 nog verder zal boomen. Ik ga mij dus niet vervelen het komende jaar.

Tot zover mijn 2008!

Advertenties

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: