Trends of the future (part2)

Na het eerste deel vorige week, nu deel 2 van mijn voorspellingen van dagdaaglijkse dingen die zullen verdwijnen in de nabije toekomst.

Cash

Muntstukken en briefjes zijn momenteel nog niet weg te denken en omdat ze zo dagdaaglijks zijn zullen ze nog lang meegaan. Bestaande technologieën zoals Microsoft Surface zullen er al voor zorgen dat we contant geld minder en minder nodig hebben. Betalen met plastic (bankkaarten, credit cards, giftcards..) bestaat uiteraard al lang en kan in principe cash onnodig maken. Straatovervallen zullen in elk geval ook sterk dalen wanneer de mensen geen geld meer op zak hebben, maar enkel kaarten waarbij je een code moet ingeven om te kunnen betalen en die direct geblokkeerd kunnen worden. Ook voor de banken is het interessant dat cash geld verdwijnt en al het geld op een van hun rekeningen staat. Ze moeten minder personeel inzetten om hun diensten aan te bieden is een ding maar hebben ook extra cash flow. Stel dat de gemiddelde mens (wereldwijd) 40 euro op zak heeft, dan spreken we toch al over meer dan 250 miljard euro. Dat is wereldwijd gezien geen astronomisch bedrag maar de banken zullen het alleszins met open armen ontvangen. Een groter bedrag wordt opgehaald omdat dit het definitieve einde van het geld in de sok onder de matras zal inluiden.

De Surface technologie ken je wellicht al, voor wie het niet kent kan ik het kort samenvatten als een ‘touch screen to the next level’. Een van de grootste voordelen is dat het kan omgaan met meerdere touches tegelijk, zoals bij de iPhone. Hiermee kan je bijvoorbeeld inzoomen op een foto door deze open te trekken met 2 vingers of beelden kan draaien door met 1 vinger het beeld vast te houden en met een andere vinger het beeld te roteren zover je wil. Maar nog een groter voordeel is dat het draadloos kan communiceren met alle apparaten die je er opplaatst. Leg je fototoestel op het scherm en de foto’s worden ingeladen in de Surface computer of je kan ze verplaatsen naar een opslagmedium dat je op de surface hebt gelegd. Hoe deze technologie kan bijdragen tot het verdwijnen van cash geld is dat de surface ook objecten kan herkennen (dmv codes die op voorhand in het systeem zijn ingeladen) en met betaalkaarten kan communiceren. Overal enkele jaren zal je de surface al zien opduiken in trendy bars. Je bestelt een Washington Apple en je betaalt deze door je credit card op de surface te leggen en een sleepbeweging te maken met je vinger van het glas naar je kaart. Op restaurant de rekening splitten zal nooit zo makkelijk geweest zijn; de rekening verschijnt op het Surface scherm, iedereen legt zijn kaart op tafel en sleept wat hij/zij gegeten heeft naar zijn eigen betaalkaart. In 2020 is dit zo ingeburgerd dat elke bakker en slager dit in huis heeft en contant geld overbodige last wordt.

De surface komt zeker in de handelszaken omdat het buiten het betalen, gewoon nog vele andere voordelen heeft. Ik ga even terug naar het voorbeeld van de Washington Apple. Ik zit in de bar en blader door de menukaart/cocktailkaart, op de surface uiteraard want gedrukte menu-kaarten zijn overbodig geworden. Ik weet niet wat de ingrediënten zijn van een Washington Apple, 1 druk met de vinger lost dat op voor mij. Whisky, appel schnapps en veenbessensap; dat lust ik wel dus ik bestel door op de Surface de Washington Apple naar de bestel-knop te slepen. Ik heb genoten van mijn Washington Apple dus ik ken op de Surface een goede rating toe aan dit drankje, waardoor andere mensen dat dit bepaalde drankje een aanrader is in deze bar. Ik blader door de aanraders van anderen voor mijn volgende drankje.

TV as we know it

Het eerste dat verdwijnt is analoge tv, dat zal in 2012 wereldwijd nergens meer aangeboden worden. Nergens zullen er nog analoge uitzending zijn. Dat is uiteraard geen verrassing, maar ook het gegeven digitale televisie zal in de nabije toekomst anders ingevuld worden. Hotspots zijn de toekomst voor zowel televisie, internet als elektriciteit. Geen installaties thuis meer, in je dorp of stad is er gewoon een algemene dekking die je (als je je abonnementskosten betaalt) draadloos uit de ether kan plukken. Voor internet zal je dat in 2010 al sterk zien opkomen dat de modem uit het huis verdwijnt en dat je verbinding maakt met het internet door in te loggen op een hotspot.

Installeren wordt in de toekomst beperkt tot een minimum, dat geldt zowel voor hardware als software. Hardwarematige wordt dit dus opgelost door Hotspot Solutions en softwarematig door Cloud Computing. Voor beide zaken bestaat de technologie maar wordt deze alleen nog niet tenvolle benut. Hotmail was een van de eerste voorbeelden van Cloud computing: de mails in je outlook kan je alleen ontvangen en/of nalezen op computers waar je accountsettings staan op ingesteld terwijl je via Hotmail van eenders welke pc ter wereld je mails kon lezen zolang deze pc maar een internet connectie had. Google’s Gmail verbeterde de markt door een gelijkaardige oplossing te bieden met een grotere opslagruimte en uitgebreidere opties zoals submappen, filters, etc. Alle zaken die je in Outlook of Lotus Notes kan, zal je in de toekomst ook kunnen in een verbeterde versie van Gmail, waardoor deze Cloud oplossing software zoals Outlook overbodig zal maken. Ook Microsoft Office kan op korte termijn verdwijnen zoals we het nu kennen, met Google Docs heb je immers nu al een vervanger die aan Cloud Computing doet. Eenders waar ter wereld kan je je Word en Excel documenten aanmaken, lezen of aanpassen; en dat zonder dat je Office geïnstalleerd dient te hebben. Google Docs kan nog niet alles wat Office kan (bv. macro’s of Visual Basic implementatie), maar dat kan snel veranderen. Voor vele programma’s van Adobe duiken er ook al stilaan Cloud clonen op.

De pc zoals we hem nu kennen zal ook verdwijnen uit huis en geïntegreerd worden in de tv. We surfen draadloos vanuit onze zetel op een 50 inch scherm, dat is geen spectaculaire voorspelling, dat we dat met meerdere gebruikers tegelijk op 1 tv-pc zullen doen is al iets spectaculairder. We zitten met 4 in de zetel: Mama kijkt Home & Away op Vtm-digitaal (dat dan gewoon Vtm heeft natuurlijk), Papa leest zijn nieuwe berichten, Zoon speelt (zijn legaal gedownloade) Tekken 10 op zijn Playstation 5 en Dochterlief vraagt via (Streaming) Video On Demand haar favoriete muziekvideoclips op. Alle vier op het zelfde scherm, en neen niet met split screen of speciale brilletjes, wat je ziet op scherm is namelijk afhankelijk van uit welke hoek je kijkt (lees: je positie in de zetel). Ook dat bestaat al en is bijvoorbeeld al ingebouwd in de nieuwe Range Rover: de chauffeur ziet in de middenconsule zijn GPS-navigatie en de persoon op de passagiersstoel kan op datzelfde scherm TV kijken. Geluid is voorlopig de enige spelbreker waardoor dit nog niet in onze huiskamer wordt toegepast. In de toekomst zie ik hier een oplossing die gebruik maakt van Anti-Noise. Anti-Noise is eenvoudigweg het omdraaien van een geluidsgolf; wanneer een geluid en het exact tegenovergestelde geluid samen afgespeeld worden blijft alleen stilte over. In een zetel kunnen makkelijk luidsprekers ingebouwd worden die het geluid afspelen van wat Mama kijkt + de Anti-Noise van de andere gebruikers – de omgekeerde tonen van wat Mama kijkt. Op die manier hoort het hele gezin enkel wat ze willen horen. Draadloze hoofdtelefoons (met 4 aparte kanalen) zouden een makkelijkere oplossing zijn, maar krijgen geen kans wegens niet gezellig.

In 2010 kopen de early adopters al een 3D televisie. Diezelfde 3D televisie zal eindelijk de doorbraak van BluRay discs betekenen en daarbij ook het einde van de DVD. Nieuwe films zullen in de toekomst enkel in 3D gemaakt worden en dat is teveel data voor een gewoon DVD schijfje. Op een BluRay geraakt echter meer data waardoor dit wel een geschikt medium blijkt te zijn. De prijzen van de gewone (‘niet-3D’) BluRay schijfjes zullen in 2010 een sterke prijsdaling kennen. 3D televisies krijgen een functie ingebouwd die 3D beelden kan terugschroeven naar 2D, wederom een technologie die nu al bestaat, zodat je zelf kan kiezen of je de film bekijkt in 2D of 3D. BluRay zal harde klappen krijgen wanneer Streaming Video On Demand helemaal doorbreekt, wanneer je zelf kan kiezen voor het (goedkoop) eenmalig bekijken van een film of het duurdere eeuwige recht. Optische media gaan er stilaan uit, al blijft het nog even in leven omdat het bezit van een schijfje voor de echte liefhebbers toch meer waarde heeft dat het recht om een bepaalde film of een bepaald liedje zoveel af te mogen spelen als je maar wil.

Fax/E-mail

Anno 2010 wordt de fax bijna enkel nog gebruikt op het werk, dat zal echter niet lang meer blijven duren. E-mail wordt de nieuwe fax. We zullen E-mail zoals we het nu kennen ook enkel nog op de werkvloer gebruiken. Privé-aangelegenheden en afspraken zullen via berichten over Sociale Platformen (de toekomstige Facebook-varianten) geregeld worden. Het versturen van privé-bestanden gebeurt momenteel ook nog vaak via e-mail, ook dat zal niet eeuwig blijven duren.

Op de werkvloer verandert er ook een en ander. Surface, Prezi en een nieuwe versie van HTML leren ons af te denken in vooraf bepaalde stappen. Prezi zorgde in 2009 al voor een andere manier van denken op vlak van presentaties. Gedaan met slides die je in een voorafbepaalde volgorde afhandelt, Prezi zorgt voor 1 groot canvas waarop je kan inzoomen en uitzoomen zoveel je wil en dat je kan draaien hoe je wil. Je kan de stappen op voorhand nog vastleggen maar je kan daar even makkelijk van afwijken als ze terug volgen. Prezi kan alleen nog maar handiger in gebruiken worden in combinatie met Surface-technologie. Prezi heeft alleen de pech dat Surface ontwikkeld werd door Microsoft en het is net Microsoft dat Prezi wil klein houden omdat het de Powerpoint killer zal zijn. Het zou mij niet verbazen dat Prezi in 2010 wordt opgekocht door een grote speler à la Google, Adobe of Microsoft zelf. Als ze het niet kopen zoeken ze een achterpoortje om de manier van werken te kunnen overnemen: 1 groot canvas in plaats van 50 aparte slides.

Advertenties

Tags: , , ,

4 Reacties to “Trends of the future (part2)”

 1. wortel Says:

  Hm… cash geld verdwijnt
  En wat dan met het zwart geld?

 2. Yannick Says:

  Een reden meer dat de staat het verdwijnen van cash niet stopt!

 3. Janso Says:

  You’re alive? Alive!!?

 4. Yannick Says:

  Tussen 2 vakanties door even de tijd gevonden :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: